RSS Feed

Analistul – John Katzenbach

analistul.-john-katzenbach.-rao.~~Descriere~~

Doctorul Frederick Starks primeste o misterioasa scrisoare de amenintare, semnata Rumplestiltskin, si viata lui, atat de previzibila pana atunci, se transforma in haos. Brusc, psihanalistul este aruncat intr-un joc cu reguli simple, dar necrutatoare: in 15 zile, Starks trebuie sa afle identitatea autorului scrisorii si motivul furiei lui; altfel, are de ales intre a se sinucide sau a fi martor cum Rumplestiltskin ii va distruge pe cei care sunt importanti pentru doctor – prieteni, rude, copii. Cu reputatia ruinata, cu conturile golite si casa distrusa, Starks trebuie sa iasa din coconul vietii linistite, sa dezlege secretul lui Rumplestiltskin si sa gaseasca o cale de scapare din jocul nebunesc inainte de a-si pierde, pe langa toate celelalte, si viata.

~~Parerea mea~~

Dupa ce am citit Profesorul scris de acelasi autor, am fost curioasa sa vad ce alte opere – altfel nu pot numi romanele lui Katzenbach – psihologice a mai scris. De la o vreme a inceput sa ma intereseze psihologia, dar nu in genul „vreau sa citesc carti despre psihologi si despre descoperirile lor” – sincer, astea ma plictisesc – ci in genul experimental al psihologiei. Nu am fost dezamagita. 

Frederick Stark a.k.a. Ricky este un psihanalist in varsta de 53 de ani. Intr-o zi el primeste o scrisoare ciudata, iar viata lui o ia razna total din cauza celui  ce se semnase cu numele de Rumplestiltskin. Se chinuie sa afle cine este acesta – una din regulile „jocului” in care a fost fortat sa intre – dar profesia si personalitatea lui Ricky nu il ajuta prea mult, asa ca trebuie sa se sinucida…

~~Puncte tari~~

  • Katzy m-a surprins placut inca o data cu psihologia asta sub forma de experiment ascunsa intr-un roman, cum a aratat ca ruinarea a ceea ce esti si reprezinti este mai rea decat moartea. 
  • Suspansul, nelipsit de altfel in romanele lui, este prezent pana la ultimul rand din roman, dand senzatia ca de fapt nu s-a terminat, ca mai este o continuare nescrisa, pe care o putem gasi in imaginatia noastra. 
  • Personalitatea lui Ricky este total schimbata incepand cu partea a doua a cartii, Ricky insusi este schimbat radical, ceea ce ador la cartile lui Katzy fiindca el ne demonstreaza ca suntem mai mobili decat credem, ca ne putem infrange fricile daca vrem. 

~~Puncte slabe~~

  • Nu stiu daca pot gasi puncte slabe la acest roman, poate doar faptul ca nu a avut impactul acela puternic asupra mea la fel ca Profesorul

~~Citate~~

„Asta e marele lux al existentei noastre, faptul ca nu stim numarul exact de zile care ne-au fost alocate.”

„Odinioara, isi aminti el, am studiat mult ca sa invat sa salvez vieti omenesti. Acum trebuie sa invat cum sa iau o viata.”

„Nu mai sunt ceea ce am fost. Si ceea ce sunt acum nu este tot ce pot sa fiu.”

~~Concluzie~~

O recomand oricui, de fapt recomand orice carte scrisa de Katzenbach, deoarece este de departe cel mai reusit stil, pe acelasi loc cu cel al Agathei Christie. 

~~Nota~~

5/5

5-5

Anunțuri

About ~Ankita~

"Nu mai sunt ceea ce am fost şi ceea ce sunt acum nu este tot ce pot să fiu."-John Katzenbach ~"Analistul"

2 responses »

  1. Pingback: 3 lucruri…pe care le iau în considerare când cumpăr/împrumut o carte | ~Diary Of A Shy Girl~

  2. Pingback: Top 10 carti citite in 2013 + Ce vreau de la anul 2014 « Ankita's Crazy Words

Ce crezi despre asta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: